divendres, 18 d’agost del 2017

Trescant a Santa Maria d'Escales (Assumpció 2017)


L'inici de l'evangeli deia: "Per aquells dies Maria se n'anà decididament a la muntanya", talment com vosaltres heu fet aquest matí venint d'Oix. És fàcil imaginar Maria trescant per les muntanyes que envolten el seu poble de Natzaret, situat en un lloc enclotat com Oix, però en aquesta ocasió ella anà a la regió de Judea, situada a més de 100 Kms, a veure la seva parenta Elisabet, també embarassada.
Però si avui som aquí a Santa Maria d'Escales no és per venerar Maria trescant per les muntanyes, sinó per venerar Maria trescant al cel, o diguem-ho millor, per celebrar que Maria és assumpta al cel, és enduta per Déu a les altures. Un esdeveniment que les esglésies orientals ho anomenen la Dormició de Maria, és a dir, que s'adormí amb el son de la mort i es despertà viva al cel.
La tradició cristiana recull literàriament des del segle II aquesta bella tradició de situar Maria al cel, ressuscitada amb Jesucrist. Perquè si el Fill és al cel, la Mare també hi ha de ser! I allí ens hi esperen, intercedint per nosaltres. Així de clar, així de senzill, i així també ho expressa l'estrofa final dels goigs de la Mare de Déu d'Escales:

Assumpta vós hissada
per trobar-vos amb el fill,
de cels sou coronada
pels cristians ver espill.
Vostra flama encesa
per gent d'Oix a Montagut;
d'Escales la princesa
doneu-nos vostre ajut. 
Amén!